perjantai 12. kesäkuuta 2015

P99 Talenttileiri 2015: Kun napa on juoksusta mustelmilla

P99 Talenttileirin maalivahtikauttaus
Ylärivissä vasemmalta:
Oiva Lappalainen (VoimaNST), Pietari Jääskeläinen (SC Classic), Olli Kuisma (TPS), Wili Hämäläinen (LaSB)
Alarivissä vasemmalta:
Verneri Weckman (SB Heinola), Jani Lehto (Tikkurilan Tiikerit), Vinski Kivilompolo (OLS)
Kuvasta puuttuu: Jaakko Kariniemi (SSV)
Viime viikon lauantaina, kuudentena päivänä kesäkuuta kokoontui Eerikkilän Urheiluopistolle liuta 1999-syntyneitä poikajunioreita ikäluokkansa viimeiselle Talenttileirille. Yhteensä 60 pelaajaa saapui kesäiseen harjoittelu- ja pelipläjäykseen viideksi aurinkoiseksi, mutta hivenen tuuliseksi päiväksi.

Ikäluokkavalmentajien Juho Laitisen, Jani Järvisen ja Mika Väisäsen lisäksi leirin vetämiseen osallistui rautainen liigapelaajatrio: Mikael Lax ja Jere Oksanen SSV:stä sekä uunituore TPS:n kapteeni Olli Laine, joka nosteli kannua nuorten maailmanmestaruuden merkeissä aiemmin keväällä. Nuoren huippupelaajan esimerkikki lajitreeneihin osallistumista myöten oli leiripelaajille mainio mahdollisuus kirkastaa omaa polkuaan muutaman vuoden päähän ja tiedostaa mitä tuo matka oman tekemisen osalta vaatii.

Allekirjoittanut toimi leirillä maalivahtien valmentajana, joka lyhyessä ajassa tarkoittaa pitkälti mentorointia, eväiden antamista maisteltavaksi leirin jälkeiseen aikaan. Maalivahdin kehittäminen yksilönä joukkueen sisällä, kun on yhteistä ongelmanratkaisua, ominaisuuspohjan kehittämistä sekä oman tien ja vahvuuksien löytämistä ja niille rakentamista. Nämä ja pelisuoritukset tehtyjen seurantojen kautta olivat leiripalautteen keskiössä - mentorointi valmistautumisessa tulevaan kauteen.

Neljänä ensimmäisenä leiripäivänä edettiin yhden lajitreenin, yhden oheistreenin ja yhden leiripelin päivätahdilla. Lisäksi päivät täytti tuikitärkeä iloinen yhdessäolo, joka on ollut tämän ikäluokan vahvuus ja lajilaadun tukipuu koko pelaajapolun ajan. Ja, jottei tylsistymään pääsisi, sunnuntaina miteltiin rantalentiksen ja norsupallon paremmuuksista niinkin laadukkain ottein, että voi hyvällä syyllä todeta näiden urheilijanuorukaisten olevan liikunnan moniosaajia - eikä vähiten maailman nopeimman maalipelin ansiosta! Kaiken tämän lisäksi maanantaina rykäistiin ilmoille lajitaitoharjoitus, jossa kehitysärsyke kohdistui ennen kaikkea henkilökohtaiseen taitoon.

Vapaammalle päästyään jätkät liikkuivat yhä: vähän futista, neppailua kaukalossa, aisajuoksua... juu neim it.

Kattaukseen vielä vähän saunaa, uimaveden suvisuutta ja yksi ihanan hullu porilainen. Alkukesä ja salibandy parhaimmillaan.

*****

Vaikka useampi ikäluokan kärkinimi leiriltä puuttuikin, leiriturnauksesta saatiin hyvälaatuinen ja jännittävä taisto. Turnausvoiton korjasi lopulta ja Turkuun vei Olli Laineen ohjastama Punainen joukkue, jonka valtteina olivat tasaisuus sekä rautainen puolustuskalusto tärkeimmillä hetkillä onnistuneella maalivahtipelillä höystettynä. Loppuottelussa kaatui Jani "Hakki" Järvisen lehtereiltä luotsaama Musta joukkue, jonka lajikiimainen kiito notkahti ratkaisevasti turnauksen loppusuoralla.

Pronssin kuittasi Juho Laitisen käskyttämä Vihreä joukkue, joka taisteli mitalipelissä voiton Mika Väisäsen fläpittämästä Keltaisesta joukkueesta. Väiskille harvinainen voitoton jumbosija leiriturnauksesta.

Yksilötasolla pelit pitivät sisällään monta onnistujaa, joista muutama näytti vahvaa valmiutta kovempiin ympyröihin. Herrat tyyliä Antti Suoraniemi, Toni Rintala, Eemeli Akola, Joonatan Kovanen ja Aaro Helin jatkoivat pitkälti siitä, mihin sarjakaudella jäivät ja miellyttivät suuresti omaa vaatimatonta lajisilmääni. Niko Uurtion, Eetu Ijäksen, Oskari Savolaisen, Juuso Masalinin ja Elmo Lavosen esitykset olivat niin ikään vahvaa valuuttaa.

Liikoja kehumatta tai etentään niitä yksilöimättä voi todeta, että "isoilla" on syytä hymyyn: 99-kärkensä ovat valmiita vastaamaan huutoon jo muutoinkin kovissa nipuissa.

*****

Leirin maalivahtikattaus oli suoraan ikäluokan huipulta ja ryhmittymän kanssa oli suuri ilo tehdä hetken aikaa töitä. Peliseurannat toteutettiin tarkassa mittakaavassa, staattinen sijoittumisprofiili nykäistiin alulle ja sen hyödyntämisestä tekniikka- ja liiketreenaamisessa saatiin maistiainen. Lisäksi liiketekniikkaa dokumentointiin oman harjoittelun ja jatkon tueksi. Paljon siis kertyi lyhyessä ajassa dataa, johon ei palautteen muodossa kaikkeen edes voinut leirin puitteissa pureutua. Siksipä maalivahdeille on luvassa vielä postia jahka ne siistiin ja kommentoituun muotoon saan. Ensi viikolle on pyrkimys, tämä maalivahdeille infon heitettäköön. ;-)

Vaikkei näin kesän alussa pelillinen varmuus ollutkaan aivan jokaisessa pelissä parhaassa mahdollisessa tikissä, näyttivät maalivahdit olevansa valmiina isoon ruutuun tulevan kauden joukkeissaan - ykköskassarin eväät on olemassa jokaisella!

Ikäluokan maalivahtiryhmän kanssa on suorastaan haikea aina lopetella nuo lyhyet setit, mutta onneksi on sarjakausi ja katsomon aitiopaikat otteiden seurannalle jatkossakin. Silloin mieli lepää.

*****

Kaikkia 1999-poikien Talenttileirille osallistuneita pelaajia ja ohjaajia on syytä kiittää isolla kädellä. Taas sain paljon, toivottavasti vähän myös kykenin antamaan. Erityiskiitos Hakille huonetoveruudesta ja analyyseistä. Toivottavasti koko tiimin ja pelaajiston kanssa pääsemme vielä yhteistyöhön mahdollisimman pian, jollei muuten niin iloisesti tervehtimällä ja kuulumiset vaihtamalla siellä missä laji elää ja hengittää - peleissä!

Allekirjoittanut suuntaa nyt katseensa SM-sarjakarsintojen lohkoihin.

Kauniiksi lopuksi vielä leirin palkitut:

Arvokkain pelaaja: Eemeli Akola (SC Classic)
Tsemppari: Santeri Turppo (VoimaNST)
Maalivahti: Jani Lehto (Tiikerit)
Vasen puolustaja: Oskari Savolainen (Tapanilan Erä)
Oikea puolustaja: Niko Uurtio (SB Welhot)
Vasen laitahyökkääjä: Joonatan Kovanen (VoimaNST)
Keskushyökkääjä: Antti Suoraniemi (SC Classic)
Oikea laitahyökkääjä: Juuso Masalin (Esport Oilers)

- Jorgos

P.S. Meinasi unohtua: "Hyvä Rafa!"

1 kommentti: